Здравейте,
съдружници в ООД са вписали в ТР безвъзмезден ДУК. Същевременно, освен управленска , ще извършват и текущата дейност в дружеството. Как и на какъв доход би следвало да се осигуряват?
Предварително благодаря!
Маржът важи само за авточасти втора употреба, но не и за цели автомобили. Не си спомням от кога беше поправката.
Това със срока за регистриране на ТД не го разбирам. Нали работника няма право да започне без да у получено заверено уведомление от НАП? Тия 7 дни за какво са? Никога не съм се възползвала от 3-те дни.  Поправете ме , ако бъркам нещо.
Т.е. имам сграда с оставащ срок до пълно изхабяване 2 години, завеждам я с остатъчна стойност и започвам амортизация за нови 25 години, независимо, от начина на придобиване в случая по наследство? Благодаря!
Здравейте! В началото на месеца почина собственик на ЕТ. Съпругата му има деистващо ЕТ и ще приеме и неговото. Въпросът ми е амортизацията на прехвърлените ДМА от начало ли трябва да започне или да продължи до изхабяването им?
Относно размера на лихвата е правилно да е пазарната:
Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Когато свързани лица осъществяват търговските и финансовите си взаимоотношения при условия, които оказват влияние върху размера на данъчната основа, отличаващи се от условията между несвързани лица, данъчната основа се определя и се облага с данък при условията, които биха възникнали за несвързани лица.

Погасителен план не е задължителен.

За сделки над 15000 лв. плащанията трябва да са по банков път, дори всяко отделно плащане да е под 15000. (ЗОПБ)

За начислената лихва е достатъчен лихвен лист, фактурата не е задължителна.
Издаване на фактура
Чл. 113. (3) Фактура може да не се издава:
1. за доставки, по които получателят е данъчно незадължено физическо лице;
2. за доставки на финансови услуги по чл. 46;
Много благодаря за изчерпателния отговор!
Здравейте!
Имам следния казус:
Съпругът Х тегли заем от банка на името на ЕТ с част , от който ще погаси заема на ЕТ-то на съпругата си У. В договорът за заем между двете ЕТ лихвата мисля да е колкото е лихвата на банката. Правилно ли е? Трябва ли задължително да има погасителен план? При погасяване на заема между съпрузите плащанията задължително ли трябва да са по банков път или може да са с касов ордер? За платената лихва задължително ли се издава фактура / фирмите са по ДДС/?
Предварително благодаря!
Грешният запис се задрасква и се  пише анулирано с червен химикал. После пишете вярното.
По последни /за сега/ указания от НАП. За заплати от м.12.2013 г., платени през 01.2014 г., до 25.01.,2014 г. се подава Д1 и Д6 само с осигуровките. Подаването става със стария софтуер. От 01 до 25,02, 2014 г. ще се подава Д6, като в едната колона с код 5 ще включват осигуровките за януарските заплати, а в друга колона - с код 8, декемврийския ДОД. И Д1 за януарските заплати, като вече ще се засичат по суми с новия софтуер.
В моя случай също трябва да имам неплатен отпуск, за да вляза в сумата за възстановяване. Така го мислех и аз.
Благодаря!
Моят случай е с МОД 470 лв. и основна 340 лв. , но имам и надбавки за работа на официални празници и нощен труд в някой месеци.
ЗДДФЛ го прочетох, но не разбирам под придобити какво разбират - нето или бруто.
Здравейте! С изменение на ЗДДФЛ през 2015 г. ще се връща ДОД на лицата придобили под 12 МРЗ през годината. Въпросът ми е - под придобити се разбира нетното възнаграждение на служителите ли или основната заплата, на която са назначени?
Най ми хареса отговора на въпроса за срока на подаване. Ако ще и в 22 ч. да зареди цистерната гориво от доставчик, подаваме в същия ден. Няма работно време, няма почивни дни.
ех, вече го има кода по КН който търсех, коригирали са системата!!!
аз все се надявам да стане нещо и да не тръгне. Това е огромна глупост и ангажимент за нас.
Бихте ми разяснили , като кооперация с ведомствена цистерна- да - ще подавам данните за количества горива, а когато зареждам от бензиностанция или колонки на фирма- търговец  на горива ,трябва ли да подавам и това гориво? Също така - ЗЛ ,получател на гориво -материално отговорното лице на ГСМ ли е или ?...и ФЛ- физическото лице визира водача на МПС-то или представител на фирмата доставчик?...Предали и получили- за кои физически лица става въпрос?
Когато купуваш от колнока на бензиностация т.е. доставчик с нивомер - нищо не подаваш.
Днес ходих в НАП, за да разпитам за тази новост. От 5 служители 3 не бяха чували за такова нещо. Отидох и при ревизорите, които ще ни проверяват отчетите. Те бяха чували , но отдавна и до момента нямат никакви указания. Дори си мислели, че е отпаднало.  Показаха ми папка пълна с писмени запитвания от фирми, на които никой не може да даде отговор. Техният съвет беше да не правим нищо докато не прочетем указания от тях.
Днес подадох Д6-годишна на СОЛ.Връщам се и веднага проверявам Справката за задълженията.Оказа се ,че висят като неплатени 252 лв-ДЗПО.Е как другите са обвързани ,а само ДЗПО-то не е не знам.И това всъщност е при два СОЛ-а.Защото днес подадох на двама.Ще изчакам няколко дни и ако не се промени ще ходя пак да се разправям.Пише дата падеж 30.04.2013-чак тогава ли ще ги обвържат?А другите как успяха веднага?
Има ли развитие по въпроса? Аз го очаквах това и не съм подала нито една годишна 6-ца.
Благодаря! Сега забелязвам, че в инвентарната книга /нямам други документи за придобиване на имотите/ е записано не УПИ, а земя. Земята също е без ДДС, но като знам местонахождението на имота не е възможно да не е в регулация. Ако при сделката го пишат земя, значи всичко става без ДДС.